کربوکسی تراپی
کربوکسی تراپی چیست ؟
کربوکسی تراپی ( CARBOXY THERAPY ) یا کربوکسی نام علمی گاز دی اکسیدکربن (co2) بوده و درکربوکسی تراپی از تزریق گاز CO2 به منظور ایجاد خونسازی ، کاستن از چروک ها ، کاستن از ترک های پوستی و کاهش سلولهای چربی یا سلولیت ها استفاده می شود . این درمان تاییدیه FDA را دارد .
تاریخچه این درمان به ۷۰ سال قبل باز می گردد . برای اولین بار درفرانسه برای گرفتگی عروقی (رگ ها) استفاده شد . برای زیبایی در ایتالیا درسال۲۰۰۰ از آن بهره گرفتند. درحال حاظر بطور گسترده ای در آمریکای شمالی وجنوبی و اروپا برای زیبایی استفاده می شود .
مکانیسم اثر :
بطورکلی وجود گاز CO2 درهربافتی باعث تحریک افزایش جریان خون ، ایجاد مویرگ های جدید وافزایش بازسازی و تولید بیشتر تارهای کلاژن و الاستین در همان محل می شود .
نکته: برخی از اثرات آن مثلا بربیماری پسیوریازیس هنوز ناشناخته بوده وممکن است با گذشت زمان مکانیسم های سلولی و مولکولی این درمان بیشتر آشکار شود.
* پس از تزریق در بافت چربی ،ابتدا با ایجاد آسیب ناشی از فشار وضربه ،سلولهای چربی را شکننده گرده و بعد با افزایش جریان خون در رگ ها،باغث افزایش اکسیژن در محل و دفع بهتر چربی می شود.
البته این گاز برای سلولهای چربی مستقیما سمی وکشنده بوده و باعث تخریب آنها می شود .
بطور علمی تر دو اتفاق در اثر وجود گاز CO2 دربدن می افتد :
۱- افزایش غلظت گاز در جریان خون باعث گشاد شدن رگ و افزاایش جریان خون خواهد شد.
۲- در ریه ها یک اتفاق به نام BOHR رخ داد ، و تفاوت غلظت گاز CO2 دریک طرف غشاء سلولی هموگلوبین باعث تبادل این گاز با اکسیژن می شود .
درمحل تزریق وجودگازCO2 باعث تشکیل رگ های کوچک خونی و افزایش اکسیژن شده و هر ۲ مورد در بافت چربی باعث تجزیه چربی های ناشی از اکسیده شدن می شود .
درضمن افزایش فشار بافتی ناشی از حضورCO2 باعث یک سلسله فعالیت ها به شکل آبشاری شده که نتیجه آنها ، تجزیه چربی خواهد بود . درسایر موارد نیز افزایش جریان خون و تشکیل مویرگ های جدید منجر به تولید سلول ها و تارهای کلاژن و الاستین و جوانسازی درمحل تزریق خواهد شد .
نکته مهم :بدیهی است که این روش نیز مانند سایر روشهای زیبایی دارای نواقصی بوده و بطور کلی یک مشکل را کاملا برطرف نکرده ولی باعث بهبود چشمگیر مشکل شده و با توجه به پاسخگویی متغیر بین افراد مختلف که دلیل آن ژنتیکی می باشد،نتایج گوناگون نیرز مشاهده می شود .
توجه : درمان استراخت ریه های هر فرد یطور طبیعی ۲۵۰ cc/min اکسیژن جذب کرده و ۲۰۰ cc/min دی اکسیدکربن دفع می کند و درحالت استرس این اعداد به ترتیب به ۴۰۰۰ -۵۰۰۰ cc/min جذب o2 و Co2 4000 -4500 cc/min می رسد .
کربوکسی تراپی با بکارگیری اعداد استاندارد فوق منجر به اختلال در PH خون و هیپرکاپنی و اسیروزتنفسی واختلال در عملکرد قلبی-عروقی وکلیوی نمی گردد .
CO2 ماده ای non – embolic می باشد .
– افزایش میکروسیرکولیشن Micro circulation
با قرار گرفتن گاز CO2 درمجاورت بافت زیردرم ، بافت موضعی دچار بی اکسیژنی می گردد وکمبوداکسیژن با اثر
Reflex vasodilations in capillary >> >> موجب گشادی عروق و مویرگهای موضع و افزایش جریان خون بافتی ( Microcirculation ) می شود . این اثر در مطالعات مختلفی بوسیله دایلو عروقی به اثبات رسیده است ویا در مطالعه ای دیگر اثبات گردید : فشار اکسیژن که در موضع سلولیت قبل از درمان،پایین و درحد ۱۷/۶۱ درصدبوده است .بعداز درمان به ۸۰ درصد در موضع افزایش یافته است .
افزایش جریان خون بافتی موجب افزایش در موضع ، افزایش سوخت وساز کلی و نیز ورود چربی به چرخه سوخت وساز ،تحریک کلاژن سازی ، افزایش درناژ لنفی و تحریک فیبروبلاست می گردد . نتیجه اثرات فوق ،چربی کمتر و بافت زیرجلدی محکم تراست . همانطور که می دانید اثرات فوق بطور واضح در درمان سلولیت ،چاقی موضعی ،زخم های عروقی ، چین وچروک و skin Firmness وبسیاری از اثرات ناشی از پدیده Aging موثر و قابل استفاده اند .
– تخریب سلول های چربی :
تزریق co2 در بافت بطور مستقیم ، موجب متلاشی شدن سلولهای چربی و تسهیل ورود انها به چرخه سوخت و ساز می گردد که با درنظرگرفتن اثرreflex vasadilation in capillary بطور موثری در ازبین بردن چربی های انباشته شده در نواحی گوناگون بدن موثر خواهد بود .
بنابراین بطورکلی کربوکسی تراپی ، روشی جدید ،بدون جراحی، غیرتهاجمی ، بی درد، راحت وثابت شده برای درمان بسیاری از مشکلات پوست و زیبایی از جمله سلولیت است .
زیرا افزایش میکروسیرکولیشن هسته اصلی سلولیت را ، با بالا بردن سرعت جریان خون ، کاهش تجمع مایعات بین سلولی ، پراکندگی چربی در هیپودرم ، کاهش فیبروزیس ، حذف سموم موضع و فعال سازی لیپولیز از بین می برد.
نکته مهم : یک نکته جالب توجه در مورد کربوکسی تراپی این است که تاکنون هیچ گونه عوارض جانبی برای آن گزارش نشده است .
ترکیب کربوکسی تراپی با درمان های دیگر :
کربوکسی تراپی ممکن است به همراه درمان های اولتراسوند ،TIGHNING – RF ، مزوتراپی و غیره نیز بکار گرفته شود و موجبات تسهیل ، تسریع و تشدید اثرات – درمان های اعمال شده گردد.
Main tenance : درصورتی که کربوکسی تراپی با رژیم غذایی سالم و صحیح و ورزش منظم همراه گردد اثرات آن تشدید و موثرتر بوده و نتایج بهتری ایجاد خواهد نمود و بازگشت مشکلات درمان شده مانند سلولیت ،سالها به تعویق خواهد افتاد .
و درصورت استفاده از کربوکسی تراپی در فواصل منظم ، تحت نظر پزشک معالج ، می توان نتایج درمان را مدت ها تثبیت نمود .
حین تزریق گاز چه حسی دارم ؟
باید گفت که درواقع بیشتر وقتها چیزی حس نمی شود . بیشترین چیزی که حس می شود حس حرکت مایع یا یک حشره زیرپوست می باشد . این حس بیشتر جالب است تا دردناک .
این حس بعداز جلسه دوم درمان عادی می شود . برخی افراد درد خفیفی را ذکر می کنند . البته این درد چند ثانیه بیشتر طول نمی کشد .
– برخی دیگر از احساس بیحالی در دست و پا می گویند که چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد .
– گاه احساس گرم یا داغ شدن دست می دهد که ناشی از افزایش جریان خون دربدن می باشد .
– تورم محل تزریق نیز امری عادی بوده که پس از دقایقی کم خواهد شد . بخصوص در ناحیه شکم این تورم ، توام با احساس سفتی موقع بستن زیپ یا کمربند همراه می باشد .
– محل تزریق هم بین چند دقیقه تا چند ساعت قرمز شده و بعد به حالت عادی بر می گردد .
آیا پس از درمان به دوره نقاهت نیاز است ؟
خیر – تقریبا تمام موارد بدون مشکل از کلینیک خارج شده و بلافاصله به زندگی عادی بر می گردند .همانطور که گفته شد ، برجسته شدن محل تزریق برای ۲ تا ۵ دقیقه و از بین رفتن آن بسته به محل ، بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه خواهد بود .
باید توجه کرد که کبودی در هر نقطه ای امکان ایجاد داشته و بخصوص زیرچشم ها بارزتر می باشد و برای از بین رفتن به ۴ تا ۱۰ روز زمان نیاز دارد .
تمام این مشکلات در سایر روشهای زیبایی به مراتب شدیدتر و طولانی تر هستند .
بعداز درمان : بیمار بعد از درمان می تواند به امور روزانه خود برگردد فقط کافی است تا ۴ ساعت از ورود به آب از جمله حمام ، شنا ، سونا و ….. اجتناب کند .
ساختار یک سیستم کربوکسی تراپی:
ساختمان یک سیستم کربوکسی تراپی شامل ۳ قسمت اصلی است :
– کپسول حاوی co2 که دراندازه های مختلف قابل تهیه است .
– مانومتر co2 که شامل رگولاتور ، برای فشارشکنی و تنظیم فشارگاز خروجی در محدوده موردنیاز برای ورود به یونیت کربوکسی تراپی است .
– گیج GAUGE برای نشان دادن فشارگاز درون کپسول و فشار گاز خروجی مانومتر می باشد .
آیا گاز CO2 سمی است ؟
به هیچ وجه !! این گاز در بدن حاصل سوخت وساز طبیعی بوده و توسط تنفس دفع می شود . پس جای نگرانی نیست .
عوارض کربوکسی تراپی :
۱- احساس دردخفیف – حداکثر نصف روز
۲- کبودی به مدت ۴ تا ۵ روز
۳- تورم (ادم ) به مدت حداکثر ۲ روز
۴- قرمزی ( اریتم ) به مدت ۱ تا ۲ روز به دلیل اتساع عروقی موضعی
۵- احساس گرما در محل تزریق به مدت حداکثر یک روز
۶- احساس وجود گاز CARACKLE زیرجلد به مدت حداکثر ۴ تا ۶ ساعت
اندیکاسیون های کربوکسی تراپی :
۱- اسکارهای اخیرناشی ازسوختگی ، آکنه ، جراحی scars
۲- خطوط ترک ناشی از کشش striae ) stretch marks )
۳- پسوریازیس psoriasis
۴- پدیده رینولد Raynouds phenomenono
۵- زخم های عروقی vascular Arterial
۶- بیماریهای ایسکمیک اندام تحتانی
۷- لنف ادم و بیماریهای لنفاتیک ( lymphoedema )
۸- سلولیت cellulite skin appearance / orange peel
۹- توده های چربی موضعی localized Fat
۱۰- چروک های صورت facial wrinkles
۱۱- چروک های کنار و دور چشم eye wrinkles and crow feets
۱۲- تیرگی دورچشم eye dark cycle
۱۳- شل شدگی و افتادگی پوست skin laxity
۱۴- ریزش مو hair loss
۱۵- بیماری های erectile به دلیل مایل عروقی ریز ( MICro Angio pathy )
۱۶- جوان سازی پشت دست ، دکولته گردن
۱۷- برطرف کردن خطوط ریز دور دهان و خط خنده
۱۸- قبل و بعد از لیپوساکشن
۱۹- کاهش درد و اسپاسم عضله در پزشکی ورزشی
کنتراندیکاسیون های کربوکسی تراپی
۱- بیماری های قلبی :
نارسایی شدید قلبی ، نارسایی احتقانی قلب ، بیماری مادرزادی قلبی ، سکته قلبی اخیر ، آنژین قلبی ناپایدار ، تنگی دریچه آئورت و متیرال ، فشارخون کنترا نشده ، کورپورلمونال
۲- بیماری های ریوی :
آپنه زمان خواب ، بیماریهای محدودکننده پارانشیم ریه ، COPD بیماری انسداد ریه
۳- بیماریهای انعقادی و خونریزی دهنده :
ترومبوزحاد ، فلبیت اخیر یا آمبولی ریوی ، کم خونی شدید ، هموفیلی ، خون ویلبرانه
۴- بیماریهای عروقی مغز حاد ، سکته مغزی اخیر، صرع
۵- نارسایی کلیوی – دیالیز
۶- بیماری های پوستی :
التهاب موضعی ، عفونت باکتریال یا ویروسی حاد ، گانگرن
۷- دیابت شیرین کنترل نشده
۸- بیماریهای دچارضعف سیستم ایمنی یا مصرف داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی
۹- خانم های باردار و شیرده
۱۰- شیمی درمانی و بدخیمی فاز حاد
۱۱- مصرف کنندگان داروهای استازولامید و دیکلوفنامید